lady.gif (912 bytes)Lady Helmsman

       Motor

 Hem   Data   Lady-klubben   Medlemssidor   Tips   Projekt   Kappsegla   Segeltorget   Länkar   Annonser   Gamla Forum


MB10-delar Volvo har det lite si och så med delar till MB10an som sitter i många Ladies. David Holgersson med SWE 43 tipsar om Fors Marin i Göteborg som säljer delar till motorn. Allt från topplockspackningar till tändstift. De lär även ha tillverkning av toppar och avgaslimpor på gång. Personalen är mycket trevlig och levererar mot postförskott dagen efter.

Motorkonservering För att förlänga livslängden på din motor och minska risken för driftstörningar under säsongen så kan det vara klokt att utföra regelbunden service med en ordentlig konservering enligt nedanstående rader. Motorn får en bra chans att klara vintersäsongen, samtidigt som man med förebyggande åtgärder undviker framtida problem. Är du osäker tveka inte att anlita proffsen på din motor. Beskrivningen är skriven för Yanmar, men fungerar även för andra motorer.

Anvisning från AB SJÖBERGS MARIN & MOTOR (Wordformat)


Bälgbyte

 

drev.jpg (5216 bytes)

32_drevbult.jpg (9542 bytes)

32_drevlyft.jpg (15770 bytes)

Nu har jag bytt min bälg på mitt 110 drev, så här gjorde jag:
  • Tappa ur oljan ur drevet, ta ut oljestickan så rinner det fortare.
  • Ta försiktigt en spackelspade och kan du lossa gummiduken som sitter runt drevet på skrovet.
  • Tittar du nu upp så kommer du se 6 st bultar till (eventuellt sitter några lösa block för att fylla utrymmet runt drevet, de är lätta att peta bort).
  • Jag tog en hålsåg och borrade ett hål på var sida om det avlånga hålet för drevet för att lättare komma åt de två mittersta skruvarna med hylsnyckeln.
  • Lossa bultarna så går drevet att dela i en underdel och en överdel. Det är ganska tungt och sitter bara i de sex skruvarna så var beredd (gärna två man).
  • Underdelen kommer inte ut genom hålet i botten utan hänger kvar på kanterna.
  • Det sitter en stålfläns bultad runt bälgen på insidan, lossa de sex skruvarna och sedan de tvp bultarna som håller motprfästet.
  • Lyft lite i drevet och palla under motorn.
  • Nu är bälgen lös!!
  • Gör ordentligt rent framför allt där gummikanten skall sitta. Sätt en påse över öppningen så att du inte får ner skräp i drevet. Passa på att måla upp runt motor och drev.
  • Nu är det dags för återmontering. Det här går säkert att göra på olika sätt, Jag monterade ihop drevet först, och kollade noga att gummiflänsen kom på rätt plats.
  • Montera stålflänsen och kolla noga att gummiflänsen kommer på rätt plats. Dra med momentnyckel så slipper du gängpaj i skrovet.
  • återmontera gummiduken under båten med Sikaflex el. dyl...

    Packningen köps hos pentaåterförsäljare, dyr som skam (ca 2000 spänn)

Ibland är metallringen som håller bälgen rostig. Om det inte är för djup rost kan man slipa bort rosten, grunda med zinkfärg och sedan på med vanlig färg.

Karlsson L S Marinmotorer i Göteborg har en hel del begagnade båtmotorprylar, kan vara värt att försöka om ringen inte går att rädda, 031-246963.


Nanni diesel

82motor1.jpg (23020 bytes)

82motor2.jpg (13772 bytes)
Klicka på bilderna för att se större

Jocke Persson's SWE 82 sitter sedan ett par år en 2 cyl Nannidiesel på 14 hk. (Nannidiesel är en för marint bruk konverterad Kubota motor. Sitter original i bla. Swan 40, Benneteau och Jeanneau.)

Drevet är från Bukh.

Som bilderna visar är maskinerit avsevärt mindre än det  originalmonterade, att det dessutom är cirka 50 kilo lättare gör ju inte saken sämre.

De flesta moderna maskiner är så servicevänliga. "Allt" går att komma åt och underhålla på framsidan. Problemet är bara att i våra båtar hamnar framsidan helt oåtkommlig längst bak...


Ett par danska Ladyägare har bytt S-drevet mot en rak propelleraxel. Propellern hamnar då precis framför rodret, något som ger den vanligtvis så extremt kursstabila båten oanad manövrerbarhet i trånga hamnar. Vrid rodret och gasa en kort stund så vrider sig båten mer eller mindre runt kölen.

Jag vet inte vad klassreglerna säger om detta, det krävs en liten modifiering av skegget för att få en anständig vinkel på propelleraxeln utan att propellern tar i skegget, men jag tycker personligen det låter vettigt och tror inte det kan påverka seglingsprestanda så mycket. Något att diskutera i klubben inför nästa årsmöte?

Propelleraxel

80_botten1.jpg (7594 bytes)

80_botten2.jpg (8114 bytes)

den80_prop.jpg (9117 bytes)

den80_motor.jpg (16735 bytes)

Klicka på bilderna för att se större

Sidste år (2000) udskiftede jeg den gamle Volvo MD7A med sejldrev 110S med en ny 29 HK Volvo MD2030 med skrueaksel og 3-bladet foldepropel. Grunden til den ćndrede konstruktion var at jeg řnskede kort afstand mellem roret og propellen for at forbedre bådens manřvreevne ved havnemanřvre i små havne. Resultatet er superb – båden kan vende på en tallerken. Gearkassen til motoren er af den type hvor propelakslen er vinklet 7 grader. Herved kan motoren monteres mere vandret. For at få plads til propellen skal bunden modificeres lidt, men da skćgget foran roret ikke er ćndret, har båden stadig en fin retningsstabilitet under sejl. Det tidligere motorfundament kan genbruges til de forreste bćringer så kun fundament til de agterste bćringen skal fremstilles. Det er også rart med den ekstra motorkraft, selvom jeg tror, at en 21 HK motor er nok, men der er dog rigeligt med plads til MD2030. P.gr.a. de ekstra krćfter som motoren har, břr man indfřre 1 – 2 bundstokke i området hvor lejebukken er monteret.

Monteringen af den nye motor og propelaksel, men uden modifikation af bunden kostede 97.000,- Skr. (2000). Arbejdet blev udfřrt i RAA, og det meste fra den tidligere installation blev genbrugt. Desvćrre var kvalieten af arbejdet ikke tilfredsstillende.

En anden dansk Lady har monteret en 29 hk Nanni med skrueaksel. En tidligere dansk Lady havde en Volvo MD7A med skrueaksel. Begge med superb resultat.

Bent Scharnberg DEN 80, Fair Lady

Jag tror man bör montera en ordentlig bottenstock i skeddan också, gärna i kombination med att fylla den. Min är mjuk som den är och det blir säkert inte bättre av att man  tar bort bort en del av skegget. Mer om skeddan kommer på en annan sida. /GF


Skapad av Gunnar Frank - senast uppdaterad den 23 January 2024