lady.gif (912 bytes)

welcome.to / LadyHelmsman

Kappsegla

Sök på:Ladysidan Hela Webben

Hem ] Nyheter ] Data ] Lady-klubben ] Medlemssidor ] Tips ] Projekt ] [ Kappsegla ] Segeltorget ] Länkar ]

[Annonser] [Gamla Forum] [Nytt Forum] [Wiki]


 


Bidra med information På den här sidan har jag tänkt ta upp tankar och erfarenheter kring kappsegling med Lady. Eftersom jag inte seglat min båt mer än en säsong behöver jag mycket hjälp med materialet.

Referat Referat från seglade kappseglingar har flyttat till referatsidan

Tävlingskalender SSFs tävlingskalender hittar du på www.svensksegling.se under kappsegling.

Rekommenderade seglingar Ornö Runt arrangeras av Tyresö Båtklubb. Första gången tävlingen ägde rum var 1973 och har därefter varje år gått på Pingstafton. Som mest har det varit drygt 400 båtar på startlinjen. De senaste åren har dock deltagarantalet varit runt 130 startande båtar.

Tävlingen är en ren skärgårdstävling runt Ornö med några få rundningsmärken vilket gör att Du själv kan välja ”rätt väg” mot mål. Vi har ansträngt oss för att tävlingen skall vara attraktiv för alla typer av deltagare. Därför har Du ett stort urval av klasser att välja bland som bäst passar Din besättning.


24-timmars, Ladyklubbens andra deltävling i Lady-cupen. Istället för att segla en given bana på kortast möjliga tid, gäller det att avverka så lång distans som möjligt på en angiven tid, 12, 24, 48, 72, 96 eller 120 timmar. Du behöver inte tillhöra seglingseliten för att börja med 24-timmars. Men efter ett par år bemästrar Du dimma, hårt väder, nattsegling och annat som även familjeseglaren bör kunna. 24-timmars passar lika bra för alla besättningar, familjen, blandad eller tuffa gänget. Det fria vägvalet ger möjlighet till segling i farleder, oprickade vatten eller till havs.  I Stockholm kan du välja bland 9 olika startplatser mellan Trosa och Öregrund.


Ladyträffen med Kräftköret går den fjärde lördagen i augusti. Det är en distanskappseglingen utan spinnaker. Samling sker traditionsenligt i Grisselholmsfladen (norr om Kanholmsfjärden)


Gäddis-Regattan  tredje helgen i augusti

Gäddis inbjuder till öppen regatta för M22, SK30, Carrera, Express, Smaragd och LYS-kölbåt. För att få egen klass krävs att vi är tre båtar, det ska väl inte vara så svårt... Under två dagar körs en kombination av kryss/läns-banor på lördagen och distanssegling på söndagen. Pub och grill fredag och lördag, samt regattamiddag för dem som vill lördag. Anmälan via formulär på hemsidan www.gaddviken.se


GranPrix, första helgen i september. Gran Segel's distans-kappsegling med LYS-handikapp. Med eller utan spinnaker, meningen är att alla ska vilja/kunna vara vara med. Du som behöver besättning kan skicka in en anmälan till gastbanken och söka bland dem som anmält sig dit. Fina priser utlovas !! Lördagen avslutas med gemensam grillning och sedvanligt eftersnack !!!

Plats: Krokholmsfladen, allvädershamnen Säck (norr om Kanholmsfjärden utanför Stockholm)


HÖSTRUSET, herrsegling tredje helgen i september, Getfoten - Sandhamn

Samling på fredagskvällen ute på Getfoten (innanför Vaxholm) för att avnjuta pytt med tillbehör. Skepparmöte på lördagsmorgonen 09.30 med genomgång av startlista, ordningsregler, startavgifter, banan mm. Startavgift 100:-/båt (betalas på bryggan).

Startplats utses när vi vet om det blåser. Efter målgång väntar bastubad med tillbehör och grillning på berget (om vädret tillåter). Senare under lördagkvällen blir det prisutdelning med bortförklaringar, undanflykter och diverse förfriskningar.

Anmälan skall göras senast andra fredagen i september (anmäl även hur många som kommer att äta på Getfoten).
   
Rolf Grönmark        rolf.gronmark@gronmarks.se        tel: 070-7556250
Anders Silver          silver@oa-nordstrom-bygger.se     tel: 070-5374201


Råd till nya kappseglare Expressförbundet har en sammanställning av råd och tips för att hjälpa nya Expresskappseglare att komma igång, men det fungerar lika bra på en Lady. På sidan tas följande upp:
  • På banan, och när du tränar
  • Inställning, attityd, förutsättningar
  • Grundläggande segeltrim
  • Bli inte rädd för reglerna
  • En bra artikel om tell-tales

Börja kappsegla nu - det är skoj!

Där finns också en bra artikel; Tänkande besättning ( Patrik Erlandsson )


Banskisser till Seglingsföreskrifter SSF's tävlingskommitté (fd Arrangörskommittén) har genom Sten Wibergs utomordentligt värdefulla hjälp utarbetat en mängd banskisser som klubbar kan använda när de ska beskriva banor vid kappseglingar.

Banskisserna har indelats i fyra olika områden som grupperats enligt följande:

Inom varje område finns både olika grupperingar och banskisser för olika antal varv.


Kappseglarens lathund Det finns det en mycket bra regellathund för alla er som inte kappseglar så mycket eller som skulle vilja pröva på det. Det är Sten Wiberg har genom SSF:s försorg givit ut en kort 13 sidig skrift i A5 format med det viktigaste reglerna. Häftet är rikt illustrerat och en mycket bra hjälp på banan.

Ni kan beställa det från SSF på adressen af Pontis väg 6, 115 21 Stockholm eller på e-post "sssf@ssf.se"


Racing Basics This guide is a detailed introduction to the sport of sailboat racing. It focuses particularly on intercollegiate racing in dinghies, such as the FJ and the Laser. However, the ideas can be applied to other boats, including keelboats, windsurfers, and iceboats.

Regler för havskappsegling Säkerhetsbestämmelserna finns publicerade på ISAFs hemsida. Hela boken finns som PDF-fil eller uppdelad för såväl enskrovs- som flerskrovsbåtar för respektive säkerhetskategori.
Här finner du säkerhetsbestämmelserna.

Ska du segla Accenture Gotland Runt? Titta då på KSSS "Frågor och svar." som du hittar här.

Om du är osäker på tolkning av en bestämmelse, kontakta Havskappseglingsförbundet.


Läsvärt på seglarwebben Sjösjuka - Lång beskrivning om hur man undviker att bli sjösjuk...

Lasses hörna, åsikter, länkar och tips för att roa och oroa läsarna. Sjösportskolan som står bakom "seglarwebben" är stolta över få presentera en av Sveriges absoluta seglarauktoriteter på denna sida. Genom sin vetgirighet och sitt brinnande intresse för allt som flyter är Lars Fjelddahl en värdig seglingsambassadör med glimten i ögat.


Gotland Runt Startskottet för Gotland Runt smäller första söndagen efter midsommar. En gemensam bana för alla klasser. GR OPEN, IMS, ORC-Club, scratch och entyp. Få och stora startfält bjuder seglare och publik på årets seglarfest. Inbjudan med anmälningsblankett distribueras i början av mars. Beställ din inbjudan här! Boka första veckan i juli för en spännande internationell seglarvecka i Sandhamn!

Kontakta gotlandrunt@ksss.se


Nyheter ] Data ] Lady-klubben ] Medlemssidor ] Tips ] Projekt ] [ Kappsegla ] Segeltorget ] Länkar ]


Skapad av Gunnar Frank - www /GF - senast uppdaterad den 27 augusti 2013