lady.gif (912 bytes)Lady Helmsman

       Segel

 Hem   Data   Lady-klubben   Medlemssidor   Tips   Projekt   Kappsegla   Segeltorget   Länkar   Annonser   Gamla Forum


Flytande skotpunkt

18_skotpunkt.jpg (6781 bytes)
Klicka på bilden för att se större

På SWE 18 har Kim Alpgård fixat flytande skotpunkt för genuan. Det är original skotskena,  travaren tror Kim att han hittade på Byggplast. Resten är billiga standard prylar.

Det hela fungerar fullt tillfredställande och det blir framförallt av att flytta på skotpunkten.


Fockskena

18_skena.jpg (9625 bytes)
Klicka på bilden för att se större

Kim Alpgård har monterat en ny skena till focken  på SWE 18. Skenan är längre än originalet (se bilden). Anledningen är att det skall bli ungefär samma skotvinkel som med den gamla X-profilen. både ändstopp och travare är av betydligt grövre dimension än den gamla.

Om Kim minns rätt är det en Rutgerson skena och travare, köpt hos Benns, som krökte den  med den gamla som mall.

Jag har inte kollat om den är i överensstämmelse med klassreglerna, men om den efektiva skenlängden är oförändrad tycker jag inte det borde vara några problem.


Fockskotvagn

32_skotvagn.jpg (8980 bytes)
Klicka på bilden för att se större

De X-skenor som sitter originalmonterade på de flesta Ladys har slutat tillverkas för länge sedan, och det går inte att få tag i några reservdelar längre.

Min fockskotvagn hade "punktering" på två av de plasthjul som satt där, så den rörde sig endast motvilligt. Jag provade med   rostfria kapslade kullager (som passade precis på de 6,35 mm grova axlarna). De kostar en del men fungerade bara en säsong. Rostrfitt räcker inte, de rostade, och syrafasta lager har jag inte lyckats hitta. Nu ska jag prova att svarva delerinhjul, jag återkommer med erfarenheter...

Gunnar Frank SWE 32


Fockskena David Holgersson håller på och byter bort den gammla X-skenan som inte längre fungerade (så sliten att vagnen fastnade) på Kaiewa SWE 43. Han har köpt en ny Rutgerson Transatlantic 32mm skena med vagn och justerbara stoppar. Personligen tycker jag att det blev lite dyrt, 3300kr för mtrl. Då ingår bockning av den nya skenan. Han har dock inte monterat det hela än, men lovar att återkomma i ämnet.

Vad som kan intressera andra Lady ägare är att han donerade sin gamla skena till Benn´s och de använder den som mall om fler vill byta skena. Man behöver således bara ringa Benn´s och tala med "Knotan" (han heter ju ngt annat men alla vet ju vem det är) och säga att man vill ha en ny skena så fixar han det. Kan vara bra att slippa ta bort skenan och vänta på ny om det är pågående säsong (tog nästan 4 veckor att få skenan och det i mitten på Januari).

Benn's Mast & Båttillbehör
Prästkragens väg 20
132 45 Saltsjö-Boo
Tel: 08 - 556 147 00

E-mail: info@benns.se
http://www.benns.se


Skotskena

82skotvagn.jpg (9620 bytes)
Klicka på bilden för att se större

Även storskotsskenan är en X-profil, men eftersom den är rak är det lättare att hitta en ersättare.

På marknaden finns ett otal system, men  Ladyn har en ganska trång ränna för storskotskenan. Levmars näst minsta skena finns i en förhöjd variant som passar. Visst blir man sugen när man ser hur fint det ser ut på Jocke Persson's SWE 82...


Backstag

82backstag.jpg (9067 bytes)
Klicka på bilden för att se större

De flesta båtarna har en selftailing winch till backstagen. Det fungerar fint, men för att förenkla vid slagen kan backstagstaljan göras med en ändlös tamp i en ring som går genom ett block i änden på viren och via två block fram till winchen och en avlastare. Då kan man ta hem med winchen och lossa med avlastaren (så behöver man aldrig lossa på winchen). Vid hårt ansatta backstag bör man nog vara försiktig, det blir välldiga ryck när man lossar avlastaren.

Bilden är från Jocke Persson's SWE 82. Han har inte ändlösa ringar utan använder avlastarna i stället för wincharna i lätt väder.

Se även Backstagssidan


"Single line reef"

Klicka på bilden för att se större

Benns har en del godis i sitt sortiment. Själv har jag köpt nya bomnockbeslag (istället för de med block åt alla håll), det bakre med tre blocktrissor uppåt (uthal och två rev), det främre med tre nedåt och två uppåt. De gör det möjligt att installera rev som revar mastlik och bomnock med en lina (med ett par block i bommen, se bilden).

Bomnockarna kostar ca 1.000:- tillsammans, ett par lämpliga block ca. 300:- (två par för två rev)

Patrik Ström (flitig besökare på Ladysidan) har monterat single line revsystem som enligt uppgift fungerar fantastiskt på sin Arcona 355. Han påpekar att revöglan vid mastliket i de flesta fall måste flyttas akteröver 5-10 cm beroende på typ av bomnock. Görs inte det så blir det en akterriktad dragkraft som kan dra loss den första travaren ovanför revöglan samt att det nya bomliken inte blir tillräckligt uppspänt med väl bukigt storsegel som resultat (hur kul är det då man revar pga hård vind...). Görs ovanstående övning kan man dessutom ersätta den pressade revöglan med en ring påsydd i band och då behöver faktiskt inte revlinan gå tillbaka ner till bommen. Det räcker att knopa fast den direkt i den nya revringen och spara någon meter revlina sedan gör dubbelblocket inne i bommen resten.

Benn's Mast & Båttillbehör
Prästkragens väg 20
132 45 Saltsjö-Boo
Tel: 08 - 556 147 00
E-mail: info@benns.se
http://www.benns.se


Undre backstag Äldre Lady's har ofta Seldenrigg, nyare har Benns. Benns masten är mjukare och lättare att trimma, men har en tendens att pumpa i längsled i grov sjö. För att undvika detta kan man montera ett undre backstag. Det fästs i masten under spridarna. Borra ur den översta mittniten (i den lilla skåran i masten) och montera en 10mm genomgående bult med en rostfri plåt på varje sida att fästa wiren i. Anpassa längden och använd kupolmuttrar så att du inte deformerar masten. Nedre änden fästs i backstagstaljan via en egen talja så att det går att justera det undre staget separat, men ändå ta hem på båda med en lamp.

Micke Brodin har gjort detta på sin SWE 11


Förstagsrulle

 166_rulle.jpg (8408 bytes)
Klicka på bilden för att se större

 

På SWE 166 sitter en försegelrulle med en ändlös slinga för att rulla ut och in seglet. Nyare båtar har två förluckor istället för de ursprungliga fyra (se nedan).

Carl Dammborg SWE 166


Förstagsrulle


Klicka på bilden för att se större

32revblock.jpg (7013 bytes)

Genom att trumman monterats under däck håller förseglet tätt mot däck och inte släpper vind. Det krävs ett cirka 15 cm stort hål i luckorna eftersom förstaget rör sig ganska mycket när backstagen är lite lösa. Luckorna har förstärkts med balsa-sandwitch för att kompensera för det sämre stödet de får på förstagsskottet.

Tampen för att rulla in förseglet är dragen till ett brytblock framför luckorna. Vinkeln ut från rullen blir nästan rätt på blocket, ett litet block som "hänger" i däcket fixar det sista lilla vinkelfelet, men det klarar sig nog utan det också.

Revtampen följer relingslisten via ett par små block och sitter i en sugga på sittbrunnssargen.

Gunnar Frank SWE 32



Skapad av Gunnar Frank - senast uppdaterad den 24 January 2024