lady.gif (912 bytes)Lady Helmsman

       Vinterförvaring

 Hem   Data   Lady-klubben   Medlemssidor   Tips   Projekt   Kappsegla   Segeltorget   Länkar   Annonser   Gamla Forum


Vintern är väl inte den mest båtintensiva årstiden, men den förtjänar en egen sida i alla fall. Det är mycket man skall tänka på och tipsen strömmar in ;o)

En del av nedanstående är "stulet" från marinan-com's segel-forum, annat är eget material. Maila mig om du saknar något, eller har några synpunkter.


Checklista

 

Mögel-Fix

mogelfix.jpg (6901 bytes)

Lukfri · irriterar ej huden · ofarligt för textilier
DELU Mögel-Fix innehåller inga starka kemikalier och måste
därför verka länge. Låt det därför sitta flera timmar, eventuellt över natten, innan du sköljer bort det. Om ytan fortfarande är angipen, kan man upprepa proceduren. Baktrier och svamp dör. Om fläckar trots allt finns kvar, tvättas de nu lätt bort med
en tvättsvamp och vatten. DELU Mögel-Fix ger även ett
långtidsverkande skydd mot nya angrepp av mögel, alger, svamp mm.

Ofarligt för huden på djur och människor · Lämnar inga spår på textilier

Innehåll: < 5% katjoniska tensider, konsistensmedel, färgmedel

Marknadsförs av:
Klimabolaget AB,

Box 53
245 21 Staffanstorp
046-25 98 60

Fanns på B&W, men hos Coop i Bromma har den utgått, fråga efter den så kanske de tar upp den igen.

För att inte glömma något viktigt är det bra att ha en checklista och bocka av alls man gjort. Jag tar gärna emot förslag på punkter som skall vara med på listan.

Bort med allt vatten.

  • Öppna alla kranar till bottengenomföringarna, en stängd kran med vatten i kulan fryser garanterat sönder och läcker rejält vid sjösättningen.
  • Töm färskvattentanken, torka den torr med en ren trasa och lämna luckan öppen.
  • Pumpa toaletten tills inget spolvatten kommer, slå i en skvätt glykolblandat vatten och pumpa ut det. Lossa eventuellt inkommande vattenslangen.
    På SWE 32 tas spolvattnet i avloppet för handfatet. Jag stänger bottenventilen, häller glykolvattnet i handfatet och pumpar tills det inte kommer mer.
  • Kontrollera alla slangar och lossa om det står vatten någonstans.
  • Pumpa ur och torka torrt i kölsvinet, glöm inte skeddan i akterstuven.
    I SWE 32 brukar det stå vatten i framkant av kölen (bakom mastfoten) som inte rinner ned i kölsvinet.

Konservera motorn (se nedan). Oljan bör bytas medan båten fortfarande ligger i vattnet så motorn kan varmköras. Efter upptagning är det viktigt att få in glykolblandat vatten i sjövattendelen av kylsystemet. Lossa slangen från ventilen på drevet och låt den gå ned i en hink som står i hörnet på styrbordsidan av drevet (bind ett snöre från handtaget vid ruffluckan till hinkens handtag så står den stadigt). Fyll 2 liter glykol och 2 liter vatten i hinken, se till att slangen går ned i botten på hinken och att ingen står ivägen på utsidan. Starta motorn, du kanske måste varva den lite för att få den att börja suga ur hinken. Efter en halv till en minut börjar det komma glykolvatten ur avgasröret, stäng av motorn innan hinken är tom. återmontera slangen och dra åt slangklämman nu (annars glömmer du det). Beroende på motortyp skall en del filter och impellern bytas, men det är inte så bråttom.

Tappa ur någon deciliter olja ur drevet i en ren burk och inspektera den med avseende på metallspån, vattendroppar eller grått skum (vatten). Dra åt skruven direkt, mer än ett drev har fått bytas efter totalhaveri när pluggen lossnat i sjön. Fyll på olja i hålet för oljestickan. Volvo rekommenderar att oljan byts varje år.

För att vara säker på att båten blir ren invändigt och som preventiv åtgärd för mögel brukar jag:

  • Tömma båten på allt som kan mögla (dynor, böcker, kläder etc)
  • Öppna alla skåpluckor och lådor
  • Dammsuga överallt, speciellt alla stuvfack
  • Tvätta hela båten invändigt med en billig miljövänlig spray som jag hittade på B&W för 37:-. Sprayen luktar inte, bleker inte och är långtidsverkande mot mögel (om man inte torkar bort allt).

Om batterierna står kvar i båten skall de vara fulladdade så att de inte fryser sönder.


Uppläggning I försäkringsbolagens villkor anges vilka aktsamhetskrav och säkerhetsbestämmelser som gäller för att ersättningar inte skall reduceras. De flesta av dessa krav gällande vinterförvaring är beskrivna i Atlanticas Vinterförvaringsguide.

Sist i guiden finner du en "Checklista". Där kan du pricka av och se till att du uppfyller de aktsamhetskrav som finns i försäkringsvillkoren, men framförallt kan du undvika du dyrköpta erfarenheter som andra redan gjort. Dessutom ökar chansen att båten finns kvar så att du bara kan "kasta loss" när du vill!


Täckning Ventilation är det viktigaste. Det är svårare att bli av med mögel än smuts.

Tvätta båten och täck så långt du vill. Man vill ju inte ha snö och is i sittbrunnen eftersom det kan bli problem med sönderfrysning om du har otur. Även om sittbrunnen är självlänsande kan det bli stopp av snö och is beroende på hur det fryser och töar.

Du behöver inte några gavlar i för och akter om du låter presennigen gå lite längre än båten. Väljer du att ha gavlar så lämna ca 0,3 kvm upptill i vardera ände för luftcirkulationen.

Det enklaste sättet att täcka är en presenning som vilar på en nock. På SWE 32 har jag en ställning som sitter i förpulpit, mantågsfötter och hajfenan plus ett A i varje ända. Det räcker om presenningen går ned en dm på sidorna. Tänk på att snön ska rasa av presenningen och inte ligga kvar och tynga ned. Då kan all snö hamna i båten i alla fall. Bygg inte för högt och inte för lågt, vindfång eller avrinning. Gör fast i båtens bockar. Du kan även fylla plastplaskor/dunkar med vatten (80-90%) och låta dem hänga fritt från presenningen för att hålla den sträckt.

Billiga presenningar håller många år om du har den sträckt hela vintern. Titta till båten när det blåser mycket och när det snöat. Jag köpte lite dyrare transparanta 250 g/m2 (samma typ som brukar sitta bå byggnadsställningar) på Erlanssons, drygt en tusenlapp för 2 stycken 8 x 6 m.

Motorn För att förlänga livslängden på din motor och minska risken för driftstörningar under säsongen så kan det vara klokt att utföra regelbunden service med en ordentlig konservering enligt nedanstående rader. Motorn får en bra chans att klara vintersäsongen, samtidigt som man med förebyggande åtgärder undviker framtida problem. Drevia har fina beskrivningar på konservering av Pentas motorer:

En beskrivning är skriven för Yanmar kommer från Sjöbergs Marin & Motor.


Drev & Bälg Drevia har fina beskrivningar på service och underhåll av Pentas S-drev

Olle skrev på Marinans segel-forum om hur han bytte bälg på sin båt i vintras. I den sitter det en Md5A med 110 drev. Jag har "stulit" hans beskrivning

  • Det första man gör är att lossa motorn från motorfästena och drevet. Det sitter 6 bultar som man kommer åt framifrån mot drevet. Dra bak motorn en bit.
  • Det sitter en stålfläns bultad runt bälgen, lossa den och fästet för drevet i akterkant.
  • Nästa steg är att dela drevet. Gå på utsidan av båten. Ta försiktigt en spackelspade och kan du lossa gummiduken som sitter runt drevet på skrovet.
  • Tittar du nu upp så kommer du se 6 st bultar till (eventuellt sitter några lösa block för att fylla utrymmet runt drevet, de är lätta att peta bort). Töm ut oljan i drevet annars blir det söligt. Lossa bultarna så går drevet att dela i en underdel och en överdel. Det är ganska tungt och sitter bara i de sex skruvarna så var beredd (gärna två man).
  • Nu är bälgen lös!! Gör ordentligt rent framför allt där ´gummikanten´ skall sitta. Passa på att måla upp runt motor och drev.
  • Nu är det dags för återmontering. Det här går säkert att göra på olika sätt, Olle monterade ihop drevet först, och kollade noga att gummiflänsen kom på rätt plats. Sedan ska drevpaketet lyftas upp lite grann (palla upp underifrån) så att bälgen hamnar i våg med skrovet.
  • Montera stålflänsen och kolla noga att gummiflänsen kommer på rätt plats. Dra med momentnyckel så slipper du gängpaj i skrovet.
  • återmontera motor (glöm inte packningen mellan motor och drev).
  • återmontera gummipackningen under båten med Sikaflex el. dyl...

    Packningen köps hos pentaåterförsäljare, dyr som skam (ca 1800 spänn)

Skapad av Gunnar Frank - senast uppdaterad den 24 January 2024